overKoken

SCANPAN
Koekenpannen en braadpannen van het Deense Scanpan. Wij kunnen niet anders dan dit onze favoriet noemen als het gaat om anti aanbakpannen.
Ze zijn vervaardigd met een pfoa vrije laag. Pfoa kennen we als stof in Teflon. Dit stofje is sinds 2015 verboden. De Scanpannen kennen dit dus niet maar hebben wel hun functie in deze uitvoering uitstekend weten te behouden. Het is de topper onder de anti aanbak- en antikleef pannen. Ze zijn zeer geschikt om mee te koken op inductiefornuizen.
En dan hebben we nog de braadsledes van Scanpan. Deze zijn gemaakt van 100% gerecycled aluminium om het milieu te beschermen en bovendien met de hand gegoten.
Zij kunnen zo op het fornuis (aanbakken), daarna eventueel de oven in (verder garen) om aansluitend mooi te staan wezen op een gedekte tafel (aanvallen).
Je snapt het, het zijn niet zomaar onze favorieten.
STAUB
Wat een knap staaltje pan! Staub pannen hebben net als de pannen van Le Creuset Franse roots. Ze lijken qua uiterlijk zelfs een beetje op elkaar.
Wij vielen voor de gietijzeren pannen, braadsledes en cocottes van Staub door de enorm hoge kwaliteitseisen. Die maken dat dit een pan is waar je u tegen zegt.
Het is een alleskunner en kan met elke warmtebron overweg. Je weet gewoon dat als je met deze grootmeester werkt je eindresultaat net zo top is.
Zijn uitstekende kwaliteit is onbetwistbaar.
SPRING
Kookpannen van Spring. Nou, spring(en) is het wel het juiste woord. Want dat doe je van blijdschap bij deze pannen als het gaat om de kwaliteit en uitvoering.
Het is een Zwitsers merk wat al meer dan dertig jaar pannen maakt die, eenmaal aangeschaft, doen smaken naar meer.
Het kenmerk van deze pannen is dat ze gemaakt zijn van een vijf laags (sandwich)-constructie.
De kern bestaat uit drie lagen aluminium die omhuld zijn door twee lagen roestvrijstaal. Dat maakt dat de pannen de warmte goed en gelijkmatig geleiden en energiezuinig zijn.
Ze zijn geschikt voor elke warmtebron en kunnen in de oven. Deze lijn is ontwikkeld voor en door kenners en experts en dat is te zien en te merken. Een genot!

SPECIALE PANNEN
Natuurlijk hebben wij ook ‘eigenwijze’ pannen. Want poffertjes bak je niet in een gewone koekenpan toch?
Nee, dat doe je in een speciaal daarvoor bestemde pan. Dat geldt dus ook voor bijvoorbeeld een mooi stuk vlees. Een ribeye smaakt toch anders zonder die rokerige grillstrepen.
Je krijgt ook geen knapperig korst onder de rijst (de soccarat en dat moet eigenlijk wel) zonder een gedegen paellapan.
Asperges staan, geheel eigenzinnig, rechtop in een daarvoor bestemd exemplaar. Vitamines behoud je nét even wat beter door de bereiding in een stoompan.
In een wokpan maak je een volledige maaltijd op goed hoog vuur vlot en soepel klaar.
Sauteerpan. Prachtige naam. Die kennen we ook als hapjespan. Maar zeker niet vergelijkbaar met een koekenpan. Ze hebben namelijk een hoge rand waardoor ze uitermate geschikt zijn voor grote(re) stukken vlees en pastasauzen.
Tot slot, vis klaarmaken vráágt om een visbakpan. De vis gaart perfect, plakt niet vast maar schuift zo van de pan op het bord.
Al die pannen hebben dus elk hun eigen specifieke doel. En dat dit niet voor niets is bewijzen ze keer op keer.
PEPERMOLENS VAN ZASSENHAUS
Kruiden horen bij koken en bakken. Het zorgt voor extra smaak. Nu zegt het woord peperkorrel al genoeg: het zijn korrels.
We kennen ook de grote nootmuskaat. Die is qua formaat het tienvoudige van de peperkorrel en moet daarom ook fijngemalen worden bij gebruik waardoor de smaken beter uitkomen. Dat kan met speciaal daarvoor gemaakte molens of rasp van microplane.
Er is wat dat betreft veel op de markt verkrijgbaar waarbij de Peugeot pepermolens terecht goed bekend staan. Minstens zo goed maar iets minder bekend zijn de Zassenhaus pepermolens die wij verkopen. Deze zijn uitgerust met een subliem keramisch maalwerk en in te stellen van grof naar fijn.
Het prettige aan deze molens is dat ze zowel voor peper als voor grof zeezout ingezet kunnen worden. Bij gebruik is het beter om niet te malen boven de pan die al op het vuur staat. Gebruik liever een klein schaaltje. De damp in de pan maakt de peper of de nootmuskaat zacht waardoor het malen een volgende keer een stuk minder goed gaat.
Rode peper kun je sowieso beter met een vijzel fijn malen. Dat komt omdat deze korrels (die eigenlijk besjes zijn) van nature al zacht zijn.
